Rozsvieťte zvuk – Octave V70 Class A

Andreas Hofmann – Technológ a zároveň majiteľ spoločnosti Octave Audio prišiel na spôsob ako skombinovať vynikajúce zvukové vlastnosti zosilňovačov v triede A a zároveň využiť výkon zapojenia zosilňovačov v triede A/B. Výsledkom je Octave V70 Class A, ktorý ponúka tonálnu čistotu „Áčka“ s výkonom až 70 W na kanál.

Klasický problém zosilňovačov v triede A je ich nesmierne nízka efektivita a teda obmedzený výkon. Čo však stále udržuje nažive tento concept, je prirodzená tonalita polovodičových prvkov pri využití lineárnej časti krivky zosilnenia. Andreas Hoffman pri vývoji zosilňovača V70 class A vylepšil klasické zapojenie triedy A a pomocou nastavenia dynamického prevádzkového bodu dosiahol približne dvojnásobný výstupný výkon 50 W RMS s rezervou až do 70 W pri použití Super Black Boxu. Táto technológia kombinuje tonálnu čistotu triedy A s dynamikou a výkonom triedy A/B v zapojení push-pull.

Zosilňovač V70 class A svojim dizajnom príliš nevytŕča z radu integrovaných „oktávov“, a teda zostáva zachované umiestnenie otočného regulátora hlasitosti na pravej a otočného prepínača vstupov na ľavej strane predného panela. Medzi nimi nájdeme umiestnenú LED indikáciu aktuálne zvoleného vstupu a taktiež stavu, v ktorom sa práve zosilňovač nachádza. Oproti nižším radám, ako je napríklad V40, má už použité LEDky modrej farby čo korešponduje s LED diódou použitou v Octave Super Black Box – prídavný modul kondenzátorov pre zlepšenie výkonovej rezervy napájacieho zdroja. Po zakúpení prídavného Blackboxu sa zreteľne zlepší kontrola basových tónov.

Zadný panel obsahuje samozrejme okrem terminálov pre reproduktorové káble aj vstupy zosilňovača. Okrem štandardných RCA vstupov tu nájdeme aj jeden XLR symetrický. Vstup pre gramofón – Phono – je voliteľný a objednáva sa zároveň s prístrojom, vo výrobe ho osadia priamo na dosku.

Celkový vzhľad a prevedenie je robustné a veľmi poctivé, tak ako sme zvyknutí pri tomto výrobcovi. Že sa nejedná o žiaden “entry-level integráč“ dokazuje aj osadenie elektróniek KT120, fabricky dodávaných od výrobcu Tung-Sol.  Tak ako všetky integrované zosilňovače Octave, aj tento je dodávaný spolu s vrchným krytom “lámp”, avšak väčšina majiteľov ho dáva dole ihneď po zakúpení prístroja. S krytom pripomína tento masívny kus železa nemeckú vojenskú techniku. Octave Audio svoj nemecký pôvod teda nezaprie. Diaľkový ovládač je taktiež kus masívneho kovu a obsahuje iba volume-up a volume-down, nič viac.

Poďme ale ku zvukovej stránke veci. Testovali sme s reprosústavami Dynaudio Special Forty Black Wine. Zvukovým zdrojom bol streamer Bluesound Node zapojený cez externý DAC PrimaLuna EVO 100 DAC. Použitá kabeláž XLO.

Ihneď po otočení ovládača hlasitosti sa rozoznel prenikavý, pritom veľmi príjemný a do priesotru sa s ľahkosťou šíriaci zvuk. Zaujímavá priestorová scéna a vyslovene pekný prednes výškových detailov, ale aj stredových tónov vťahuje poslucháča do diania v skladbe. Stredo-výškove pásmo je hneď na prvý dojem dominantné. Relatívne malý bass policových reproduktorov SP40 je ale korektne kontrolovaný a výkonovo sa Octave absolútne nenechá zahanbiť. Okamžite je cítiť, že máme čo dočinenia s naozajstným high end zosilňovačom. Vzdušné podanie stredového pásma veľmi príjemne vykresluje vokál v skladbe Inchworm od Patricie Barber. Na tento prejav sme zvyknutí z predzosilňovača HP700 a je to veľmi návyková záležitosť. Celkový dojem zvuku by sa dal popísať ako otvorená a nadýchaná scéna a veľmi príjemný tonálny prednes v celom frekvenčnom pásme. Úvodné naštartovanie motora v skladbe Stripped od Depeche Mode mi prinieslo na malý moment „goosebumbs“ čiže husiu kožu. Zabudnite na akýkoľvek náznak „uhuhlaného“ alebo zastretého zvuku, transparentnosť bude jednou zo silných stránok tohto kúsku. Octave patrí spomedzi elektrónkových zosilňovačov ku tým s menej zafarbeným zvukom, avšak rozhodne sa tu nejedná o prísnu a nekompromisnú neutralitu. Veď k čomu by aj bol taký lampový zosilňovač. Osobne ma tento zvuk naozaj baví a to je tá podstata. Pri prípadnom poškulovaní po elektrónkovom „integráči“ do 10 tisíc eur určite stojí za to si zariadenie požičať a vyskúšat doma. V tejto cene totiž ponúka výbornú kvalitu spracovania, pokročilé obvodové technológie a samozrejme nekompromisné Octave transformátory, ktoré sú jedným z pilierov úspechu tejto značky.

Na záver

Zosilňovač Octave V70 Class A je podľa mňa ideálny pre zákazníka, ktorý obľubuje menšie stereo zostavy, najmä s policovými typmi reprosústav a zároveň si potrpí na vysoko kvalitnej high end reprodukcii s príjemným, ale zároveň aj moderným transparentným “lampovým” zvukovým charakterom. Žiadnu chybu neurobí s týmto výberom ani nadšenec LP platní, alebo iného zdroja analógového signálu. Večerné či nočné posluchy jazzovej alebo klasickej hudby pri pohári vína sa tak možu stať naozajstným zážitkom.

.

Hodnotenie autora:

+ podmanivý prejav

+ tonalita zvuku

+ precízne spracovanie

– výkonovo iba pre malé alebo citlivé reprosústavy

– relatívne vysoká cena príplatkového super black boxu (modul napájania)

.

Vyjadrenie dovozcu:

.

Technické parametre:

Octave V 70 Class A

Technické parametre:

Počet kanálov: 2

Osadenie elektrónkami: 4 x KT 120 výkonové, 1 x ECC83 + 2 x ECC81 predzosilňovač

Vstupy: 1 x stereo XLR, 5 x stereo RCA, 1 x voliteľný Phono

Výstupný výkon: 2 x 50 Watt trvalý, 2 x 70 Watt špičkový

Frekvenčný rozsah: 20 Hz – 70 kHz (+- 3 dB)

Odstup signál/šum: – 100 dB pri 50 Watt

Optimálne zaťaženie: 4 – 16 Ohmov

Činiteľ tlmenia: 5

Spotreba: 20 Watt ECO režim, 190 Watt v pokoji, 500 Watt plný výkon

Rozmery (š x v x h): 451 x 175 x 405 mm

Hmotnosť: 23 kg

Cena: 9990 euro

Odkaz na výrobcu: https://www.octave.de/en/htdocs/verstaerker/v70classa.php

Octave Super Black Box

Súvisiaci článok